1/22/2016

Karjalaista maakuntaruokaa






Perinteinen karjalan ruokakulttuuri on tunnettu hyvästä ruosta ja vieraanvaraisuudesta. Myös Venäjän puolelta on otettu vaikutteita karjalaiseen ruokailuun. Uunia lämmitettiin jokapäivä. Uunina toimi massiivinen leivinuuni joka samaan aikaan valmisti perheelle ruoat ja lämmitti talon. Ensin uuniin pistettiin ohut kuorisia piirakoita ja piiraita. Ja sen jälkeen kun lämpötila oli laskenut sopivasti laitettiin uuniin leipiä ja erillaisia kukkosia. Viimeiseksi jälkilämmöillä kypsennettiin  puurot, paistit ja pataruoat. Monet karjalaiset perinne ruoat kuulostavat varmasti monille vierailta mutta yleisimmät ovat tottakai Karjalanpaisti ja Karjalanpiirakat. Ruoka tarjoiltiin isoilla vuo'illa pöytään kaikkien näkyville. Näitä kinkereitä kutsuttiin "pidoiksi".


Suloisessa Suomessamme
oisko maata armaampaa
kuin on kaunis Karjalamme,
laulun laaja kotimaa!



Lähteet: Apposkaalista mansikkamöllöön, Karjalan kannaksen kansaruoka, Otava, Irja Seppänen-Pora
Perinnemakuja Maakunnista, Tammi, Pohjanluoma Riitta 2003
Karjalainen keittokirja, Tammi
Karelia a'la carte
    
             

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti